Brankaer waarschuwt voor verfransing

OVERIJSE - 30-09-12 - Met de verkiezingen van 14 oktober in zicht waarschuwt Burgemeester Dirk Brankaer voor de toenemende verfransing van Overijse. “Indien de Franstaligen de bovenhand halen in de gemeenteraad, dreigt Overijse de eerste gemeente zonder faciliteiten te worden met een Franstalige meerderheid aan het bewind,” luidt het.

Dirk Brankaer is sinds 2000 burgemeester van Overijse. Op 14 oktober mikt hij op zijn derde ambtstermijn. Zijn partij, Overijse2002, vormt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw een kartel met CD&V en N-VA. De afgelopen 6 jaar vormde het kartel een coalitie met Open VLD. Tijdens deze legislatuur werd het o.a. het nieuwe administratief centrum De Vuurmolen in gebruik genomen en werd gestart met de heraanleg van het centrum rondom de vroegere busstelplaats. Daarnaast kwam Overijse ook uitdrukkelijk in beeld in de verkiezing van Vlaanderen Lekkerland of als meest mantelzorgvriendelijke en ondernemingsvriendelijke gemeente.

Vlaamse karakter
Het mooie parcours van de vorige legislaturen mag er echter niet voor zorgen dat de partijen van de huidige meerderheid achterover gaan leunen. Met 14 oktober in zicht hebben de Franstaligen zich immers verenigd in de lijst PLUS. “De Franstaligen geven wel aan dat ze zich willen integreren in onze gemeente, maar in de praktijk verenigen ze zich in de lijst PLUS, hiermee mikkend op een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Mocht er zo’n meerderheid komen, dan zou Overijse de eerste gemeente zijn met een Franstalige meerderheid, evenwel zonder faciliteiten. Het spreekt voor zich dat een dergelijk scenario nefast is voor het Vlaamse karakter van onze druivengemeente. Daarnaast zouden ook tal van subsidies verdwijnen voor het culturele en verenigingsleven waar organisaties zoals de speelpleinen, chiro, scouts en zelfs het CC Den Blank grotendeels afhankelijk van zijn. Ik baseer mij hiervoor op gelijkaardige scenario’s uit andere faciliteitengemeenten. Denk maar aan het trieste en radicale manoeuvre van de Franstalige meerderheid onlangs in Sint-Genesius-Rode om de start van de gordel te weigeren,” aldus Dirk Brankaer.
Uitdagingen voor Overijse
De job van burgemeester is behoorlijk veeleisend en alles behalve een 9-to-5-job maar toch gaat burgemeester Brankaer resoluut voor een 3e ambtstermijn. “Samen met de collega’s van CD&V, N-VA en Open VLD hebben we een sterk parcours afgelegd op verschillende domeinen zoals goed bestuur, milieu, toerisme, betaalbaar wonen, ondernemingsgezindheid en seniorenhuisvesting . In al deze domeinen dragen we onze Vlaamse identiteit hoog in het vaandel maar steeds met respect en gastvrijheid ten aanzien van iedereen die in onze gemeente wil komen wonen en een positieve bijdrage wil leveren aan onze gemeenschap. Toch liggen er nog heel wat uitdagingen in het verschiet voor Overijse zoals mobiliteit, veiligheid en kinderopvang. Ik kijk er naar uit om ook deze thema’s aan te pakken in samenwerking met de collega’s van CD&V en N-VA. Een stem voor het kartel betekent niet alleen de voortzetting van het huidige positieve beleid, maar ook de enige garantie op de vrijwaring van het Vlaamse karakter van onze gemeente,” besluit Dirk Brankaer.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 30-09-12 • Uur: 08u24

Auteur: olivier • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur