4 nieuwe potentiële trams rond Brussel

TERVUREN - 13-11-12 - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits wil samen met De Lijn de verkeersknoop rond Brussel aanpakken. Vanaf 12 november start de publieke consultatie voor de opmaak van de Plan-MER voor vier mogelijke nieuwe tramlijnen van, naar en rond de hoofdstad om de provincie Vlaams-Brabant mobieler te maken. Een ‘Ringtram’ verbindt onder meer Jette, Vilvoorde, Machelen en Tervuren met elkaar. Daarnaast sporen drie tramverbindingen naar Brussel vanuit Heist-op-den-Berg, vanuit Boom en vanuit Ninove. Dit ambitieuze mobiliteitsproject werd op 8 november voor het eerst officieel voorgesteld als ‘Brabantnet’.

Dagelijks pendelen meer dan 400.000 pendelaars met de fiets, de trein, de bus of de auto van en naar onze hoofdstad. Dit zorgt voor een grote mobiliteitsdruk rond Brussel. 10 van de 16 snelwegstroken met structurele files liggen in Vlaams-Brabant en op de Ring rond Brussel.

4 potentiële nieuwe tramlijnen van, naar en rond Brussel
Om te komen tot een duurzame oplossing is in de beleidsbrief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits gekozen voor een integrale benadering van de mobiliteitsproblematiek: meer fietsinfrastructuur, het verbeteren van het openbaar vervoeraanbod en een verkeersveiligere oplossing voor de ring rond Brussel.
Op basis van de Mobiliteitsvisie 2020 worden vier potentiële tramverbindingen prioritair naar voren geschoven:
Tangentiële verbinding Rand Brussel: Jette – Heizel – Vilvoorde – Zaventem Luchthaven – Kraainem – Tervuren.
Boom – Willebroek – Londerzeel – Brussel;
Ninove/Gooik – Dilbeek – Brussel;
Heist-op-den-Berg – Haacht – Zaventem Luchthaven – Brussel.

De tangentiële verbinding ondersteunt de ontlasting van de ring rond Brussel. De andere drie tramlijnen vullen de missing links in het NMBS-netwerk in en vormen bovendien ook een interessante aanvulling op het GEN-netwerk van de NMBS. De eerste en de laatste tramlijnen kunnen instaan voor een betere ontsluiting met de nationale luchthaven in Zaventem.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits: “De oplossing voor de mobiliteitsproblemen rond Brussel vergt een integrale aanpak. Vanaf 12 november start de publieke consultatie voor de opmaak van de Plan-MER over de mogelijke tracés voor de 4 potentiële tramlijnen. Inwoners en gebruikers kunnen hun mening hierover geven. Dit potentiële tramnetwerk sluit aan op het busaanbod, het treinnetwerk en het geplande Gewestelijk Express Net. Door vlot over te stappen van de ene naar de andere modi wordt het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief voor de wagen. Daarnaast investeer ik ook in nieuwe fietsinfrastructuur en de optimalisatie van de Brusselse ring. Alleen zo kunnen we de mobiliteit rond Brussel verbeteren.”

Brabantnet
Brabantnet staat voor vier tramlijnen en nog meer aansluitende busverbindingen. Een netwerk van openbaar vervoer dat onze hoofdstad en de provincie Vlaams-Brabant terug in beweging wil zetten.

Overleg met verschillende partners
De afgelopen maanden heeft De Lijn het dossier van de vier tramverbindingen grondig voorbereid. Overleg en afstemming zijn cruciaal voor het succesvol invullen van Brabantnet.

Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: “Van bij de start van de studiefase heeft De Lijn intensief overlegd met verschillende partners. We stemmen de plannen niet enkel af met andere mobiliteitsorganisaties zoals de MIVB, ook de lokale overheden, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en stakeholders met zeer diverse achtergrond worden nauw betrokken in de verschillende begeleidingsgroepen van het project.”

Eerste stap in de procedure: de openbare kennisgeving
Om deze tramverbindingen te realiseren moet De Lijn de noodzakelijke procedures doorlopen. Vanaf 12 november 2012 start de publieke consultatie voor de Plan-MER met de zogenaamde ‘kennisgevingsfase’.
Tijdens die fase wil de openbaarvervoermaatschappij de inwoners van de betrokken gemeenten en de stakeholders op de hoogte stellen van de plannen. Ze krijgen ook de kans om concrete en zinvolle reacties te formuleren.
Vanaf 12 november 2012 tot 11 januari 2013 kan iedereen de dossiers inkijken op de website www.brabantnet.be, op de website van de dienst MER (http://www.lne.be/themas/milieueffectrapportage/inspraak/lopende-inspraakprocedures) en in de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten.

Nog geen tracé gekozen
De exacte tracés voor deze tramlijnen zijn vandaag nog niet gekend. Op basis van de reacties van de kennisgeving en de resultaten van andere studies, zal De Lijn in overleg met de lokale overheden, een of meerdere voorkeurstracés voorleggen aan de Vlaamse Regering. Vermoedelijk zal dit gebeuren in het najaar van 2013.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 13-11-12 • Uur: 12u13

Auteur: tim • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Laatste berichten

Algemeen Nieuws

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur