Cultuur in je Buurt in Terlanen

OVERIJSE - 16-06-13 - In 2005 werd voor het eerst in Overijse, in het kader van “Cultuur in je Buurt”, één van de kernen in de kijker gezet. De keuze viel op Terlanen. Uit dat cultuurjaar ontstond de nog steeds bestaande vereniging “Terlanen d(t)urft”. Het is, dankzij de eerste editie in 2005, dat er vandaag activiteiten worden georganiseerd zoals “De Langste Tafel”, de afvaart van de Lane, er is de dorpskrant “De Turfput”, de nieuwjaarsreceptie in samenwerking met de dorpsraad en KVLV, en nog veel meer.

Nu, acht jaar later, staat dit meest landelijke en groene gehucht van Overijse weer centraal. Vanuit de dienst Cultuur en het Cultuurcentrum Den Blank tracht het gemeentebestuur socio-culturele activiteiten voor alle inwoners te organiseren op locatie en vooral nieuwe inwoners aan te moedigen om deel te nemen aan het bruisend leven van een dorpsgemeenschap. Door deze inzet zetten velen de stap naar cultuuractiviteiten in de cultuurcentra uit de omgeving.

Enkele maanden geleden werd er, onder de stuwende kracht van Terlanen D(t)urft , de dorpsraad en de verenigingen een werkgroep opgericht.

Het verenigingsleven in Terlanen is van oudsher zeer actief en naast de talrijke jaarlijks weerkerende activiteiten, die dit jaar een feesttintje krijgen, worden er ook een reeks van nieuwe initiatieven genomen. De gemeente Overijse slaat met de plaatselijke verenigingen de handen in elkaar om het hele dorp in beweging te zetten. Nieuw vanaf dit jaar is dat de inrichtende dorpskern verbroedert met een andere kern. Dit zal gebeuren met onze vrienden uit Eizer.

Activiteiten als een zonnebloemactie, De Langste Tafel en een sixtiesweekend wisselen af met optredens en creatieve workshops voor jong en oud. Voor een volledig programma verwijzen we graag naar De Turfput, de viermaandelijkse dorpskrant die sinds eind vorig jaar in een nieuwe kleedje zit, of naar onze digitale kanalen www.terlanen.be of via inschrijving op de digitale nieuwsbrief “De Turfput online”.

Voor wie we nieuwsgierig maakten, een greep uit de initiatieven :

Zonnebloemactie: Vandaag worden door een aantal inwoners van Terlanen zonnebloemplantjes verdeeld aan alle huizen van het gehucht met de vraag deze bloem een zichtbare plaats te geven in de tuin of aan de voordeur. Als deze zonnebloemen goed verzorgd worden door de bewoners, zal Terlanen tegen de zomer omgevormd worden tot een zonnebloemdorp. Een interessant weetje is zeker dat deze plantjes werden gekweekt in de serres van de “De Berken”, een dagcentrum voor mensen met een handicap uit Overijse.

Bevlaggingsactie: Vanaf vandaag, zaterdag 15 juni, hangen twee meter grote vlaggen aan de ingangswegen van het dorp en deze zullen er blijven hangen gedurende het feestjaar. Er zullen ook aan de inwoners kleinere vlaggen aangeboden worden die bij activiteiten aan de woning kunnen worden bevestigd. De kleur van de vlag is groen-wit: de kleuren van Terlanen, en er prijkt een afbeelding van het dorpsstandbeeld De Turfboer op. De creatie van een dorpsstandbeeld is overigens een initiatief uit 2005 en van de hand van Terlanenaar Hilaire Vloebergh. Het ontwerp van de vlag is gecreëerd door Johan Vanherberghen, eveneens inwoner van Terlanen.

Terlanen in Beeld: De voorbije weken zijn een twaalftal inwoners van het dorp op stap geweest om foto’s te maken. Gedurende vier zaterdagen organiseerden wij een workshop digitale fotografie onder de noemer “Terlanen in Beeld”. De resultaten hiervan zullen getoond worden op een tentoonstelling tijdens het weekend van 10 tot 12 januari 2014. Voor wie niet deelnam aan de workshop is er trouwens goed nieuws. We lanceren een fotowedstrijd waardoor ook jouw Terlanen-foto kan worden geselecteerd om een prominente plaats op de tentoonstelling te krijgen.

Violet en Bochabela: Op donderdag 4 juli zal het jeugdstrijkorkest Violet optreden samen met de muziekgroep Bochabela uit Zuid Afrika. Deze organisatie van de KVLV in samenwerking met Cultuur in je Buurt, heeft plaats in de kerk van Terlanen.

Zomerkermis: zondag 14 juli is een volgende hoogtepunt met de zomerkermis. Voor de kleinsten is er een ballenbad en springkasteel. Er is een gratis receptie voor het hele dorp en de Koninklijke Fanfare Sint Michaël zal een zomerconcert geven. Iedereen kan aanschuiven aan de “Langste tafel” voor kip met frietjes en een dessertje. Dit alles heeft plaats op het A. Michielsplein. Die dag wordt er ook een delegatie verwacht van Eizer, die al wandelend naar Terlanen komt en er met open armen zal ontvangen worden. In de namiddag is er een wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract.

Pittoresk Terlanen: Op zaterdagen 24 en 30 augustus staat er een workshop tekenen, grafische technieken en schilderen op het programma. Terlanen telt veel schilderachtige landschappen en gebouwen, de vallei van de Lane, de watermolen, het dorpsplein, holle wegen, het plateau van Terlanenveld, enz… genoeg materiaal om mee aan de slag te gaan. Voorkennis is niet vereist. Inschrijven kan via De Turfput of de website. De resultaten zullen eveneens tentoongesteld worden op de tentoonstelling tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Afvaart van de Lane: Op 8 september staat de kajakafvaart van de Lane op het programma. Vanaf 7 uur ’s ochtends vertrekken er kajakboten van Tombeek naar Terlanen. Ook hier zal een groep van Eizer deelnemen. Omdat het een speciale editie is zal er aan de aankomst in de namiddag, naast een hapje en een drankje, muziek gemaakt worden door de Dixielandboys.

“Back to the sixties”: Het laatste weekend van september gaan we terug in de tijd. De jaarlijkse “winterkermis” staat in het teken van de jaren zestig. Op zaterdagnamiddag is er een petanquewedstrijd waar iedereen kan aan deelnemen. Een wedstrijdje tegen de buren van Eizer behoort tot de mogelijkheden. ‘s Avonds is er dan een heus bal met niemand minder dan “The Bonanza’s” , een sixtiescoverband die reeds in heel wat cultuurcentra speelden. Na The Bonanza’s is er nog een sixtiesfuif met DJ Daniël. Wie gekleed is in de sixtiesstijl, mag een kleine attentie verwachten . Zondag is er na de misviering processie en nadien zorgt de fanfare voor de nodige omkadering.

Miro à la carte: Ook de allerkleinsten worden niet vergeten. Op woensdagen 3 en 9 oktober zijn er workshops voor kleuters en voor kinderen van het tweede tot het vierde leerjaar. De resultaten zullen eveneens getoond worden op tentoonstelling begin januari.

Jazz en Rockabilly: Wij zijn uiterst blij dat wij binnen dit feestjaar in Terlanen “The Hop She Bam Connection” hebben kunnen boeken op zaterdag 19 oktober. Dit is in samenwerking met het GC De Bosuil en “Jazz met Pit” een organisatie van Muziekmozaïek. Deze professionals brengen fantastische dansmuziek in het ontmoetingscentrum “Den Turf”. Zowel de dans- als de muziekliefhebbers zullen die avond meer dan aan hun trekken komen.

Feeëriek Terlanen: Op zondag 1 december zal er een workshop “lantaarns maken” worden ingericht. Hier is het de bedoeling om, de week voor Kerstmis, al deze lantaarns en lichtjes aan de huizen te plaatsen met een stemmig verlicht “feeëriek” Terlanen als resultaat.

Nieuwjaarsreceptie en Terlanen Tentoon²: We sluiten het feestjaar af met een tentoonstelling van het geleverde werk van de verschillende workshops: fotografie, beeldende kunst, het werk van de allerkleinsten,… tijdens het weekend van 10 tot 12 januari 2014. Op zaterdag 11 januari is er ook de jaarlijkse, gezellige nieuwjaarsdrink met de dorpsgenoten.

Dit is een greep uit de activiteiten die in Terlanen in 2013 nog zullen worden georganiseerd, naast uiteraard de steeds weerkerende festiviteiten van de verschillende verenigingen. Weet je niet waar naar toe, kom dan gewoon naar Terlanen. Je bent er welkom en er is steeds iets te beleven!

Dit feestjaar “Terlanen in de kijker” is een organisatie van Terlanen D(t)urft, de dorpsraad, de verenigingen van Terlanen, Cultuur in je Buurt, dienst Cultuur van Overijse, Den Blank en het gemeentebestuur van Overijse.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 16-06-13 • Uur: 04u59

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur