Compensatie voor dure huisvuilzakken?

TERVUREN - 30-11-13 - Op de gemeenteraad van donderdag 28 november hebben CD&V, N-VA en Groen+ gestemd voor een forse prijsverhoging van de huisvuilzakken en het containerpark. Voor een grote huisvuilzak betaalt de Tervurenaar vanaf 2014 maar liefst 33% meer. Het bezoek aan het containerpark is voortaan beperkt in aantal en voor verschillende afvalstromen moet een pak geld betaald worden.

Dit wordt allemaal gecamoufleerd onder het principe 'De vervuiler betaalt'... Maar dat principe bestaat al sinds 2011 toen de milieubelasting (jaarlijks 50 euro per gezin) afgeschaft werd. Niets nieuws onder de zon. Erger is dat N-VA, CD&V en Groen+ opnieuw woordbreuk plegen, dit keer zelfs naar alle inwoners van Tervuren. In hun beleidsverklaring, het document waar deze nieuwe meerderheidspartijen hun beleid voor de volgende jaren vastlegden, was er de belofte om de gemeentelijke belastingsdruk niet te verhogen. Amper enkele maanden na het voorstellen van deze beleidsverklaring is de eerste belastingsverhoging een feit. De Tervurenaar moet vanaf 2014 maar liefst 33% meer betalen om zijn huisvuilzakken buiten te zetten.

‘Ons voorstel is dan ook simpel en logisch. Op de gemeenteraad hebben wij gevraagd om een berekening te maken van de meerinkomsten van de prijsverhogingen. Daarnaast eisen wij dat voor minstens hetzelfde bedrag een compensatie naar de burger gaat via een verlaging van de personenbelasting’, aldus Bram Bartholomees, fractieleider van GT-Open Vld. ‘Het kan volgens ons niet dat CD&V, N-VA en Groen+ zonder enige compensatie zo fors in de zakken van de burger zitten. Dit is een win-win-situatie voor iedereen. Op die manier wordt sorteren zelfs dubbel beloond. Als dat geen extra stimulans is voor een degelijk afvalbeleid’.

Het voorstel van GT-Open Vld is dan ook niet uit de lucht gegrepen. De cijfers in de rekening 2012 van de gemeente Tervuren bewijzen dat dit mogelijk is. De mensen uit Tervuren moeten weten dat er in 2012 een extra bonus van maar liefst 800.000 euro uit belastingen werd opgehaald, bovenop de voorziene meerinkomsten die al opgenomen waren in de begroting. Voor GT-Open Vld kan het niet dat CD&V-schepen Mario Van Rossum het geld van de burger massaal blijft oppotten in een grote spaarpot.

‘We hebben deze oproep ook gedaan op de gemeenteraad, maar die viel in dovemansoren. De schepen van financiën beschuldigde GT-Open Vld er zelfs van om hier een belastingsdossier van te maken. De raadsleden van GT-Open Vld hebben hem dan maar duidelijk gemaakt dat dit wel degelijk zo is. Een retributie of een belasting, voor de Tervurenaar is er geen verschil en hij zal wel degelijk voelen hoe deze ‘ploeg’ in zijn zakken zit.’, aldus Bram Bartholomees. ‘Dat CD&V en N-VA niet zo goed kunnen rekenen en niet willen luisteren, bewezen ze al in 2010. Toen had GT-Open Vld al voorspeld dat er in 2012 veel meer inkomsten uit belastingen gingen zijn. Net als toen wil men niet luisteren en laat men de burger voluit belastingen betalen. In deze moeilijke tijden is dit in combinatie met de dure huisvuilzakken extra pijnlijk voor iedere Tervurenaar’.

En de jonge gezinnen zullen extra hard getroffen worden. Met jonge kinderen kunnen zij dikwijls niet heen om een grote afvalberg. Wekelijks 33% meer betalen om die vuilniszakken buiten te kunnen zetten, is een extra streep door de rekening. Daarnaast worden sommige afvalstromen naar het containerpark ook gevoelig duurder. Gezinnen die volop aan het verbouwen zijn, zullen vanaf het tweede bezoek met een bestelwagen bouwafval maar liefst 100 euro moeten ophoesten. ‘U zal maar net dat jonge gezin met kinderen zijn dat aan het verbouwen is. Dubbele pech natuurlijk en volgens CD&V, N-VA en Groen+, die niet zo lang geleden allerlei beloften deden om de jonge Tervurenaar te helpen om in Tervuren blijven wonen, is dit gewoon een dure periode in je leven waar je door moet… Dat werd zowel in de commissie als tijdens de gemeenteraad niet tegengesproken’.

Vandaar ook een ultieme oproep aan de N-VA van Tervuren. ‘Denk, durf, doe eindelijk iets en toon aan de CD&V-schepen van financiën dat het menens is met de grote beloften om de fiscale druk te verlagen! Ga voor een belastingsverlaging voor de inwoners van Tervuren! Bewijs dat 'de kracht van verandering' niet alleen betekent dat jullie in de (afval-)zakken van de burgers zitten!

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 30-11-13 • Uur: 01u02

Auteur: Bram Bartholomees • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur