Groeiend protest tegen dure huisvuilzak

TERVUREN - 31-12-13 - De beslissing om de prijs van de huisvuilzakken te verhogen met 33% kan op weinig begrip rekenen in Tervuren. Oppositiepartijen GT-Open Vld dienden tijdens de gemeenteraad van december nog een voorstel in om een compensatie te geven aan de burgers van Tervuren door de aanvullende personenbelasting te verlagen. Maar ook dit voorstel werd afgeschoten door N-VA, CD&V en Groen+. Daarom namen de gemeenteraadsleden van GT-Open Vld op de laatste vrijdag van 2013 het heft in eigen handen en trokken ze naar de Markt om zelf een compensatie uit te delen.

De marktbezoekers werden getrakteerd op een gratis huisvuilzak met een duidelijke boodschap: ‘GT-Open Vld zegt NEEN tegen deze belastingverhoging’. Het initiatief kon op veel bijval rekenen. ‘Op één voormiddag werden maar liefst 600 huisvuilzakken uitgedeeld, een onverhoopt succes’, aldus Bram Bartholomees, fractieleider van GT-Open Vld in de Tervuurse gemeenteraad. ‘Het is onbegrijpelijk dat de N-VA ons voorstel zonder veel uitleg van tafel veegt. Nationaal beweert N-VA iets aan de hoge belastingen te willen doen, maar in Tervuren doet de lokale N-VA-afdeling net het tegenovergestelde’.

Nochtans is er in Tervuren voldoende financiële ruimte om over te gaan tot een belastingverlaging. In mei pakte CD&V-schepen van financiën Mario Van Rossum in de pers nog breed uit met de aankondiging van de afschaffing van een aantal kleinere belastingen, zoals de belasting op zwembaden en tweede verblijven. Zover kwam het echter niet want de schepen van financiën werd blijkbaar teruggefloten door zijn eigen achterban of N-VA en Groen+.

‘De intentie was er misschien, al weerlegde schepen Van Rossum dit op de laatste gemeenteraad, maar voor GT-Open Vld was dit slechts een druppel op een hete plaat. Het is bovendien kras dat iemand die de luxebelastingen wou afschaffen, zeg maar de gegoede burgers extra wou verwennen, nu doet of zijn neus bloedt en bovendien nog eens de prijs van de huisvuilzakken verhoogt met 33%, iets wat iedere Tervurenaar dit jaar zal voelen’, aldus Bram Bartholomees.

Groeiend protest
Niet alleen op de vrijdagmarkt maar ook op Facebook groeit het protest. ‘Sinds onze actie van vorige vrijdag vinden de Tervurenaars massaal hun weg naar onze pagina ‘Neen tegen dure huisvuilzakken in Tervuren’’, vertelt Kelly Merckx, gemeenteraadslid voor GT-Open Vld. ‘Maar daar blijft het niet bij. Na onze voorstellen voor een belastingverlaging in de gemeenteraad en deze ludieke actie op de Markt zullen we ook de volgende maanden deze belastingverhoging blijven aankaarten. Tervuren verdient beter!’.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Meer informatie op de website: http://iturl.nl/snPyvV

Datum: 31-12-13 • Uur: 22u59

Auteur: Bram • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur