CD&V en PRO Hoeilaart tegen ijspiste

HOEILAART - 09-10-14 - “We zijn niet tegen de kerstmarkt of winterpret, maar een ijspiste is er echt te veel aan”, zegt voorzitter Sylvie Gahy van PRO Hoeilaart. “Zo’n ijspiste kost héél wat geld en verbruikt enorm veel stroom. Waarom hiermee doorgaan terwijl we deze winter mogelijks stroomtekorten zullen kennen?”
PRO is niet tegen de kerstmarkt, PRO is niet tegen winterpret, maar we willen éérst weten hoe zulke prestigeprojecten zich verhouden tot onze ecologische voetafdruk. “Het is niet denkbaar dat we enerzijds de burger vragen om spaarzaam te zijn – de gemeente start binnenkort in samenwerking met distributiebeheerder Eandis een sensibiliseringscampagne – en tegelijk een recreatieve grootverbruiker installeren”, aldus ook Kenny Verbeeck van Jong PRO. “Stellen dat op het ogenblik dat de ijspiste moet gekoeld worden er geen stroompiek zal zijn, is een foute redenering. Het gaat om – algemeen – het stroomverbruik te reduceren doorheen de winter, op elk moment van de dag!”
Ook begrijpt PRO de wil van burgemeester Vandenput niet om over te schakelen op generatoren: “Elke generator die de gemeente ter beschikking heeft tijdens mogelijke black-outs kan beter gebruikt worden voor het woonzorgcentrum, veiligheidsdiensten, een minimumdienstverlening, het gemeenschapscentrum als verzamelplaats, etc. Bij een black-out moet onze energie naar essentiële zaken gaan”, aldus nog Kenny Verbeeck.
“Ook vorig jaar hebben we onze coalitiepartner al laten weten dat we ons met deze keuze niet konden verzoenen”, gaat Gahy verder. “We vragen onze coalitiepartner en het organiserend comité dan ook om deze beslissing te herzien en een alternatief te voorzien zoals een plastic rolschaatsbaan of een energievrije kerstmarkt. In het belang van elke Hoeilander en ons milieu.”
Energie besparen, elke dag
Verder werkt PRO Hoeilaart al verschillende jaren aan het reduceren van de energieconsumptie van de gemeente (http://hoeilaart.wordpress.com/2014/08/22/energieverbruik-verlagen-een-project- van-lange-adem/ ). “Het gemeentebestuur gaat momenteel na welke andere grootverbruikers er zijn en hoe we die kunnen afbouwen”, verklaart nog Wilfried Van Raemdonck, OCMW-voorzitter. “In de toekomst willen we kijken hoe we de Hoeilanders kunnen ondersteunen om diezelfde oefening voor hun woningen te organiseren.”

CD&V Hoeilaart verheugt zich op verzet Pro Hoeilaart tegen ijspiste

Het is uiteraard een beetje hypocriet van Pro Hoeilaart om nu bezwaar te maken tegen de ijspiste van de kerstmarkt. De voorbije jaren hebben zij dit initiatief in het schepencollege van Hoeilaart altijd ten volle gesteund.

Alleen CD&V heeft zich steeds vragen gesteld bij de energieopslorpende en vervuilende ijspiste.

Toch verheugen wij ons dat Pro Hoeilaart nu ook tot dezelfde inzichten gekomen is als CD&V Hoeilaart : een ijspiste is in de periode dat we van onze burgers eisen dat ze zorgzaam omspringen met energie en waterverbruik, in feite onverantwoord. Ook staat Hoeilaart op de eerste rij bij het elektriciteits-afkoppelingsplan en kan het dus niet dat er ondertussen vrolijk met elektriciteit gemorst wordt.

Politiek is dit uiteraard ook een belangrijk feit : bestaat de coalitie nog tussen Open VLD en Pro Hoeilaart ? Als er eindelijk nog eens een gemeenteraad samen geroepen wordt, zullen we hierop een klaar en duidelijk antwoord willen krijgen.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 09-10-14 • Uur: 09u30

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Hoeilaart

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur