OCMW-voorzitter zet personeel voor schut

TERVUREN - 26-11-14 - De gemeenteraadscommissie sociaal beleid, een gemengde commissie met OCMW-raadsleden en gemeenteraadsleden, zorgde dinsdagavond voor onverwacht vuurwerk. Niet enkel door het enige agendapunt, maar vooral door de aanpak van OCMW-voorzitter Bert Vanoost. Zowel het OCMW-personeel als de oppositie werd volledig buitenspel gezet. Nooit eerder gezien in Tervuren.

Respect en inspraak?
Voor de meerderheidspartijen Groen, CD&V en N-VA die met inspraak en respect zogezegd een nieuwe wind proberen te laten waaien, slikte OCMW-voorzitter Bert Vanoost tijdens de commissie en de OCMW-raad deze mooie woorden allemaal in. Op de agenda van de commissie stond de voorstelling van de mogelijke samenwerking tussen het OCMW en de gemeente, voorgesteld door een externe consultant. Vanuit het OCMW-personeel kwam er ook feedback over deze plannen. Het personeel zelf was dinsdagnamiddag ingelicht. Hieruit bleek echter dat er totaal geen draagvlak is bij het personeel. En terecht ook, want tijdens de besprekingen om tot dit voorstel tot komen, werd het volledige managementsteam van het OCMW buitenspel gezet. Daarom was het personeel ook vragende partij om deze beslissing uit te stellen.

En ja, een samenwerking tussen gemeente en OCMW is de toekomst. En ja, dit zal ook door de Vlaamse overheid opgelegd worden. Maar er is geen haast bij... Of toch niet die haast waarmee de OCMW-voorzitter Bert Vanoost dit door het strot van het personeel en de OCMW-raadsleden probeert te jagen.

Onenigheid binnen de meerderheid!
Zelfs binnen de OCMW-raadsleden van de meerderheid was er tijdens de commissie onenigheid. Groen, vertegenwoordigd door de OCMW-voorzitter Bert Vanoost beweert dat er geen enkele sanering op stapel staat en dat er geen besparing op personeel in de lucht hangt. Even later werd hij tegengesproken door een raadslid van de N-VA, die duidelijk maakte dat er mogelijk wel besparingen in de lucht hangen, zeker bij de ondersteunende diensten van het OCMW.

Onduidelijkheid troef dus, dat bleek ook even later. Want de OCMW-raadsleden werden door de OCMW-voorzitter opgelegd om meteen na de commissie tijdens de OCMW-raad over te gaan tot stemming. Terwijl deze OCMW-raadsleden pas dinsdagavond de volledige uitleg hadden gekregen over de beslissing tot samenwerking en terwijl hen ook pas de negatieve feedback van het personeel ter ore was gekomen. De OCMW-raadsleden van GT-Open Vld vroegen dan ook om deze stemming uit te stellen waardoor zij zich konden verdiepen in dit belangrijk dossier.

De OCMW-voorzitter had op het einde van de commissie blijkbaar door dat hij zwaar uit de bocht ging en bij de start van de OCMW-raad werd er een 'tussenvoorstel' gedaan. Maar ook in dit voorstel kreeg het personeel geen garanties over de toekomst en de aanpak. Dit werd ook duidelijk gemaakt door de plaatsvervangende OCMW-secretaris. En ook hier kreeg de oppositie niet de kans om dit verder te onderzoeken en te bespreken.


De toekomst van het personeel is te belangrijker om dit snel te stemmen!
Zo'n belangrijke beslissing wil GT-Open Vld niet op één avond afhandelen. Het draait hier om de toekomst van heel wat personeel, zowel bij het OCMW als bij de gemeente. Dit personeel verdient beter dan op zo'n manier aangepakt te worden door een OCMW-voorzitter. Daarom ook vroeg GT-Open Vld om uitstel. Dit werd geweigerd door Groen, CD&V en N-VA. Inspraak en respect werden meer dan ooit 'holle woorden'. Daarom ook dat GT-Open Vld dinsdagavond 'neen' heeft gestemd. Niet tegen een samenwerking, maar wel tegen de respectloze manier waarop de OCMW-voorzitter omgaat met de organisatie waarvoor hij verantwoordelijk is. Deze manier van handelen is een OCMW-voorzitter onwaardig, maar is helaas symptomatisch hoe deze meerderheid handelt.

Zelf wil de OCMW-voorzitter Bert Vanoost dit niet inzien. Integendeel… Na afloop van de OCMW-raad kwam hij de raadsleden van GT-Open Vld nog een uitbrander geven omdat zij tegengestemd hadden… Nooit eerder gezien in Tervuren, maar zeer duidelijk de handelswijze van deze meerderheid…

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 26-11-14 • Uur: 08u10

Auteur: Bram Bartholomees • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur