Neen tegen alle neonicotinoïden

OVERIJSE - 19-08-15 - Overijse zegt neen tegen alle neonicotinoïden!
Goed voor de bij, goed voor ons!

‘Aandacht voor bijen’ gaat voor de gemeente Overijse veel verder dan enkel opkomen voor deze toch wel zachtaardige en nuttige insecten die alle bescherming verdienen. Een mooi insectenhotel voor hen bouwen, zoals tijdens de bloemenmarkt, is goed en heel leerrijk voor onze jongeren. Maar Overijse wil meer doen!

Zo opteert de gemeente voor een bij-vriendelijk openbaar groen met bermen die er veel natuurlijker en aantrekkelijker uitzien. Met een diversiteit aan liefst inheemse veldbloemen, die de laatste tientallen jaren grotendeels verdwenen waren.
En Overijse zorgt er ook voor dat dit voorbeeld navolging krijgt bij de inwoners. Dit voorjaar werden al enkele honderden zakjes bloemenmengsel uitgedeeld om stukjes grond om te vormen tot bloemenweiden. Landbouwers kunnen ook een handje helpen met bloemrijke akkerlandbermen en functionele agrobiodiversiteit.


Ook de milieuraad RAMINA is het thema meer dan genegen. In het charter ’bij-vriendelijke gemeente’ van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond werden eigen accenten gelegd op basis van suggesties van Dr. Maarten Bijleveld van Lexmond, voorzitter van een internationaal samengestelde werkgroep van wetenschappers, die o.a. gerapporteerd heeft over de grote gevaren van systemische pesticiden voor het milieu.

In juni, tijdens de voorbije week van de bij, heeft een afvaardiging van de gemeente en van RAMINA de kans gekregen om met deze wetenschapper een onderhoud te hebben over o.a. neonicotinoïden, een insecticide dat op het zenuwstelsel van ongewervelden werkt. De aanwezigheid van deze giftige stoffen werd in belangrijke concentraties vastgesteld in het oppervlaktewater in Vlaanderen, zoals blijkt uit de resultaten van ontledingen, uitgevoerd in opdracht van de Vlaams Milieumaatschappij.

Neonicotinoïden vind je in, onder andere, sproeistoffen tegen insecten, in gecoate zaden, in gewasbeschermingsmiddelen en in houtconserveringsmiddelen. Ze worden opgenomen door de planten en dringen door in wortel, stengel, blad en bloem. Ze zijn dus een gevaar en bedreiging voor de hele biodiversiteit, voor bijen en insecten, voor diertjes in de bodem, zelfs voor vogels en zoogdieren. Bovendien worden deze stoffen zeer traag afgebroken in de bodem.

En ja, moeten wij ons bij dit alles geen vragen stellen. Hebben deze stoffen via de voedselketen geen invloed hebben op de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen? Is er voldoende aandacht en ondersteuning voor alternatieven als bio- of ecologische landbouw waar deze stoffen geweerd worden?

Uit voorzorg moeten deze overwegingen ons in Overijse doen besluiten om een duidelijk en krachtig NEEN te zeggen tegen alle neonicotinoïden en ook tegen alle andere systemische pesticiden. Zonder is gezonder!

Wie weet vertelt één of andere imker hier meer over op zaterdag 22 augustus 2015 tijdens de bio- en streekproductenmarkt in het kader van de Druivenfeesten …

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 19-08-15 • Uur: 06u11

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Laatste berichten

Algemeen Nieuws

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur