De 56ste Vlaamse Druivenkoers

OVERIJSE - 18-08-16 - Op woensdag 24 augustus 2016 is zoals steeds het sportieve hoogtepunt van de jaarlijkse druivenfeesten in Overijse. Een paar wijzigingen in vergelijking met voorgaande jaren, maar het blijft een uitdagend en selectief parcours, waarbij klimmersbenen welkom zijn. Het peloton wordt ook iets kleiner dan de voorgaande jaren, maar dat is een bewuste keuze van De Sportvrienden, die veiligheid boven alles willen laten primeren.

Op vrijdagavond 19 augustus gaan in Overijse de jaarlijkse druivenfeesten van start. Gedurende 6 dagen wordt een mix van cultuur, folklore, sport, optredens en festiviteiten aangeboden. Het sportieve hoogtepunt is zoals steeds de Druivenkoers op de slotdag van de feesten.

Deze sportieve topper onderging dit jaar enkele wijzigingen. De renners gaan opnieuw van start in Overijse en niet langer in buurgemeente Huldenberg.
Het parcours van de 3 grote ronden loopt ook niet meer langs Huldenberg en Duisburg. De renners passeren tijdens de grote ronden nog wel op het grondgebied van buurgemeente Hoeilaart en maken grote lussen in Overijse. Daarbij wordt dit jaar voor het eerst de Groeneweg aangedaan, een moeilijke kasseistrook bergop in gehucht Eizer.
Omstreeks 15 uur begint het peloton aan de 8 plaatselijke ronden met onder meer een afdaling van Hagaard en de beklimming van pittige hellingen als Schavei en Speelberg (Jean Tombeurstraat).

DEELNEMERS
Er nemen 22 ploegen deel aan de Druivenkoers. Met Lotto-Soudal tekent er één Pro Tour-ploeg present, met o.a Tiesj Benoot, Sean De Bie, Jens Debusschere, Jurgen Roelandts en Jelle Vanendert. Ook Thomas De Gendt heeft in een interview verklaard dat hij zal rijden in Overijse.
Met Bora-Argon 18 neemt er ook een toekomstige Pro Tour-ploeg deel, naast 5 andere pro continentale teams en een aantal continentale ploegen. De Belgische teams Topsport Vlaanderen-Baloise en Wanty – Groupe Gobert – altijd goed voor podiumplaatsen in Overijse – zijn zeker van de partij. Ook streekrenner Dimitri Peyskens, die de laatste weken in goede doen is en recent nog brons behaalde op het BK voor elite renners zonder contract, zal met zijn ploeg Veranclassic-Ago deelnemen.
Momenteel zijn er 171 deelnemers geregistreerd, goed voor 17 verschillende nationaliteiten.

VEILIGHEID
Met 22 ploegen is het peloton iets kleiner dan de voorgaande jaren, maar dat is een bewuste keuze. Voorzitter Willy Van Roy benadrukt “iets minder renners betekent een aanzet naar meer veiligheid in de wedstrijd, een item dat na de gebeurtenissen in de voorjaarsklassiekers en de Ronde van Frankrijk brandend actueel is. Een minder groot peloton zorgt hopelijk voor een veiliger gevoel. Er zullen ook minder motards in de wedstrijd zijn”.
NIEUWELINGEN
Meteen na de start van de 56ste Druivenkoers om 12u45 wordt een afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen georganiseerd. De jonge talenten starten om 13 uur voor 10 plaatselijke ronden met telkens de beklimming van kuitenbijter Speelberg.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 18-08-16 • Uur: 18u14

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur