Open Monumentendag

TERVUREN - 28-08-16 - Buitengewoon Tervuren

Op zondag 11 september wordt Open Monumentendag 2016 anders dan anders. In Tervuren, Duisburg en Vossem staan vier zones in de schijnwerpers. Je verkent er in een straal van 200 meter een aantal erfgoedpareltjes. Erfgoed dat misschien onopvallend en verscholen is, maar alleszins uniek. Schrijf je tijdig in voor de rondleidingen. Telkens vindt daarbij ook een bezoek aan een opengestelde site plaats. En elke wandeling wordt dit jaar afgesloten met iets extra. Ook dat is ‘anders dan anders’.

Verken de Elisabethlaan
De Elisabethlaan, vernoemd naar koningin Elisabeth, werd gelijktijdig met het eindstation van de tram en het treinstation aangelegd voor de Koloniale Tentoonstelling van 1897. Daarvoor was er slechts een voetweg. Aan één zijde verrezen vanaf het einde van de 19de eeuw buitenhuizen van de Brusselse burgerij. Je ziet er villa's in een traditionele, eclectische of cottagestijl, omringd door grote tuinen.

Kies voor Hertenberg
In de historisch geladen omgeving van Hertenberg vind je de Loddershoek en de domaniale kweekvijvers voor karper, de zogenaamde scavoiren. Ook de oude pastorie en de pastorietuin zijn vermeldenswaardig. Tot slot was hofcomplex ‘Hof over ’t Water’ al in de 14de eeuw een belangrijke buitenwijk ten zuiden van de toenmalige Vrijheid Tervuren.

Bezichtig de Kerkplaats van Duisburg
Het driehoekige kerkplein is gelegen op het hoogste punt van het Duisburgse leemplateau en was het centrum van de ‘Oude Vrijheid Duisburg’. Op de kruising van twee Romeinse wegen werd de Sint-Katharinakerk gebouwd. De romaanse kern is nog duidelijk zichtbaar. De grote dorpspoel die hier vroeger was, werd omstreeks 1950 gedicht. Verschillende panden in de omgeving vertonen een karakteristieke cementbepleistering.

Trek naar het Dorpsplein van Vossem
Op het dorpsplein vormen de Sint-Pauluskerk en twee 18de-eeuwse dorpswoningen samen een beschermd dorpsgezicht. Verder in de Dorpstraat ligt het vroegere gemeentehuis met zusterswoning in bak- en zandsteenstijl. De neogotisch getinte pastorie met achterliggende tuin wordt van de kerk gescheiden door het ruime domein van Villa De Smeth. Ook café ‘In de Congo’ maakt deel uit van de verkenning.

Hoe deelnemen?

Gidsbeurten om 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 uur
Duur: 1 uur
Maximum aantal deelnemers per groep: 20
Deelname is gratis
Vooraf inschrijven is verplicht via reservaties.tervuren.be. Info: tel 02 766 53 40, toerisme@tervuren.be, www.omdtervuren.be

Speciaal voor kinderen

Wil jij je kinderen warm maken voor cultuur en architectuur? Wapen je dan met potlood, verrekijker en plooimeter en trek eropuit voor een speelse architectuurverkenning. De weg vind je dankzij een routeboekje, dat je tot eind oktober gratis kan afhalen aan de balie van vrijetijdscentrum De Warandepoort.


Expo van de M-Bassadeurs
In de exporuimte van vrijetijdscentrum De Warandepoort tonen de M-Bassadeurs je hun zelfgemaakte maquette van het verdwenen hertogelijke kasteel en het Hoefijzercomplex. De Monumentenambassadeurs zijn kinderen tussen 9 en 14 jaar met een passie voor architectuur. Ze maakten de maquette in een aantal workshops onder leiding van ervaren architecten.

â–  11/9 van 10 tot 18 u
• vrijetijdscentrum De Warandepoort, Markt 7b


Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 28-08-16 • Uur: 08u34

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur