De Wattman

OVERIJSE - 10-10-16 - CC Den Blank presenteert
De Kolonie mt & Vic De Wachter, de Wattman
Op 10 mei 1940 om 7u krijgt wattman (=trambestuurder) Leon Vermast opdracht om zijn tramrit naar Hoboken te onderbreken en onmiddellijk terug naar Mortsel te sporen. Daar moet hij de psychiatrische patiënten die een bombardement overleefden, ophalen en naar een school in Merksem brengen. Een tramrit die zijn leven zal veranderen.
De tramreis van Leon is een metafoor voor de kleine mens in een wereld die alsmaar krankzinniger lijkt te worden. ‘deWattman’ is geen oorlogsrelaas, maar een verhaal van overal en van alle tijden: over hoe één gebeurtenis een krater kan slaan in iemands bestaan, over hoe herinneringen door de loop van de jaren andere kleuren kunnen krijgen.

Erik Vlaminck (eerder bij DE KOLONIE MT met ‘Miranda’) schrijft een nieuwe tekst op basis van waargebeurde feiten. Acteur Vic De Wachter is Leon, de wattman. Hij herbeleeft deze hallucinante rit, zoals ze opgeslagen is in zijn oude geheugen. Sommige gebeurtenissen zijn nog helder, andere zijn half vervormd of overvallen hem als in een droom.
Het beginbeeld van de voorstelling is een bombardement met prominente livemuziek en klank. Beetje bij beetje brokkelt dit beeld af en begint Leon hakkelend te spreken. Soms stokt hij midden in een zin en maakt de muziek zijn verhaal verder af. Soms dansen zijn woorden jazzy op de groove van de muziek. Muzikanten Bo Spaenc, Geert Waegeman en Bruno De Groote roepen live een duizelingwekkend klankdecor op voor deze trip en verklanken wat er gebeurt in het hoofd van Leon. Steven Brys bouwt de scenografie op met oude prentbriefkaarten, oorlogsbeelden en bewerkte foto’s van trams, bombardementen en oorlogszones.
Het verhaal drijft op de muziek. De tekst is uitgepuurd en transparant, de woorden leveren gelijkwaardig inhoud en klank. Door herhalingen van klanken en woorden worden tekst en stem het muziekinstrument van de acteur. Alles belandt in eenzelfde swing, een beat-poetry of een Spoken Word-achtig geheel. Er is ruimte voor improvisatie door de vier spelers, zoals een jazz-kwartet ook live op mekaar inspeelt. Tekst en muziek worden één grote gelaagde vertelling.
Vic De Wachter studeerde chemie en later toneel bij Dora van der Groen. Speelde bij KVS en bij Blauwe Maandag Compagnie o.l.v. Luc Perceval in memorabele voorstellingen als Strange Interlude, Wilde Lea en Mama Medea. Laatste jaren actief als freelance acteur, vooral bij Toneelhuis o.a. met De trilogie van de macht in een regie van Guy Cassiers.
Vic de Wachter: spel
Bo Spaenc: compositie, muziektheatrale regie, livemuziek
Geert Waegeman: livemuziek
Bruno De Groote: livemuziek
Jan Bijvoet (o.v.): coaching
Erik Vlaminck: tekst
Steven Brys: vormgeving, beeldmateriaal, lichtontwerp
Huguette d’: kostuums
Dries Bellinkx: techniek
Cultuurcentrum Den Blank
Vrijdag 14 oktober 2016 om 20.30 uur
Tickets: www.denblank.be , info@denblank.be, 02 687 59 59, Begijnhof 11 te 3090 Overijse

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 10-10-16 • Uur: 04u59

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Laatste berichten

Algemeen Nieuws

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur