Overijse wil geen pendelparking

OVERIJSE - 17-03-17 - Overijse wil geen pendelparking op de grens met Jezus-Eik


De gemeente kan zich niet vinden in de voorstellen van het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) van het Brussels Gewest. In haar voorstellen houdt het Brussels Gewest duidelijk geen rekening met de visie die Overijse en het Vlaams Gewest voor ogen hebben voor het gehucht Jezus-Eik en het Zoniënwoud. De gemeente betreurt ook dat er geen voorafgaandelijk overleg was en dient een bezwaarschift in.

Het GPDO heeft als ambitie om van Brussel een gewest te maken dat aantrekkelijker is. Een van de uitdagingen is een betere mobiliteit. Om de verkeerssituatie in Brussel te verbeteren, wil het gewest pendelparkings aanleggen buiten de stad. Een van de mogelijke locaties zien zij op grondgebied Oudergem op de grens met Overijse (Jezus-Eik) aan de Welriekendedreef. Tegelijk voorziet het GPDO een intergewestelijke tram- of metrolijn die de pendelparking en dus ook Jezus-Eik met Brussel moet verbinden.

Door het eenzijdig Brussels standpunt zal het autoverkeer door de Vlaamse Rand blijven rijden tot aan de pendelparkings. Het zou de druk op de ring verhogen en dus ook op het centrum van Jezus-Eik. Het Masterplan Jezus-Eik dat de gemeenteraad vorig jaar goedkeurde positioneert Jezus-Eik als een attractief dorp met een verkeersarme dorpskern. Elke mogelijke toename van het verkeer gaat in tegen een kwalitatieve ontwikkeling van het gehucht.

De gemeente acht het beter om deze pendelparking te voorzien aan de rand van de stad (binnen de Brusselse Ring) met opstapmogelijkheden op het openbaar vervoer richting Brussel-centrum.

De voorgestelde pendelparking houdt volgens de gemeente namelijk geen rekening met de groenstructuren en de maat van het dorp. De aanleg van een parking op de grens met het Zoniënwoud zou een barrière vormen tussen het bos en de aangrenzende groengebieden in Overijse.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 17-03-17 • Uur: 06u11

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur