Overijse past verlichtingsplan aan

OVERIJSE - 31-05-17 - Sinds mei vorig jaar wordt de straatverlichting in Overijse gedoofd tussen 24 u ’s nachts en 5 u ’s morgens. Na een eerste evaluatie wordt dit verlichtingsplan binnenkort aangepast. De klimaatdoelstelling en de daaraan gekoppelde CO2-reductie wordt behouden.

De aanpassing houdt in dat de straatverlichting opnieuw zal branden op vrijdag- en zaterdagnacht. Op de andere dagen zal de verlichting een uurtje later aangezet worden, namelijk om 6 uur ’s morgens in plaats van om 5 uur. Het college besliste om met dit nieuwe brandregime te luisteren naar de reacties van inwoners, zonder de vooropgestelde klimaatdoelstellingen in het gedrang te brengen. In de vragen kwam vooral de vraag naar straatverlichting tijdens activiteiten en in het weekend naar voor. Dit nieuwe plan wil deze vragen rond veiligheid verzoenen met de zorg voor ons klimaat.

Op basis van cijfers van de politiezone Druivenstreek blijkt dat het doven van de nachtverlichting geen aantoonbare verschillen veroorzaakte op vlak van verkeersveiligheid, het aantal diefstallen of de algemene criminaliteit, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het nieuwe plan moet er echter voor zorgen dat het onveiligheidsgevoel daalt.

Het doven van de straatverlichting zorgde niet enkel voor een besparing op financieel vlak, maar we blijven door de gerealiseerde daling van de CO2-uitstoot gaan voor onze klimaatdoelstellingen. De gemeente engageert zich nu om met de bespaarde centen een degelijk plan op te stellen om te investeren in verkeerstechnische ingrepen die de veiligheid zelfs zonder verlichting ’s nachts kunnen verhogen, zoals bvb. fluorescerende fietsstroken. Bovendien willen we de komende jaren werk maken van de aankoop van duurzame verlichting.

De gemeente zal de aanpassingen doorgeven aan netbeheerder Eandis, die het nieuwe regime in de praktijk zal moeten omzetten.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 31-05-17 • Uur: 13u31

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur