Tervuren hervormt belastingen

TERVUREN - 28-12-17 - Tervuren past de belasting op onroerend goed aan. In de praktijk betaalt de Tervurenaar evenveel en houdt de gemeente haar inkomsten gelijk. Het gemeentebestuur heeft meteen ook enkele andere belastingen aangepakt.

Kleine belastingen afgeschaft

Een aantal kleinere belastingen zijn aangepast of afgeschaft. Zo werd beslist om de taks op paarden, zwembaden en tennisterreinen af te schaffen. Voor de laatste twee betaalden de eigenaars via hun kadastraal inkomen al extra voor deze infrastructuur.

Iedereen betaalt mee

De belasting op tweede verblijven wordt daarentegen opgetrokken. Het is de bedoeling om inwoners te belasten die een tweede verblijf gebruiken als hoofdverblijfplaats maar niet in Tervuren ingeschreven zijn. Daarbij wordt vooral gedacht aan bevoorrechte inwoners die geen inschrijvingsplicht hebben zoals NATO-personeel en andere diplomaten.

"Met deze maatregel kan er dan toch wat aangerekend worden aan inwoners die hier momenteel geen enkel euro belastingen betalen maar wel genieten van onze diensten en infrastructuur " zegt schepen van financiën Mario Van Rossum.

Verspreiding van reclamedrukwerk

Met een nieuw belastingreglement op het verspreiden van reclamedrukwerk kiest het gemeentebestuur resoluut voor lokale handelaars. De taks wordt licht verhoogd maar in ruil wordt de eerste verspreiding gratis. Vooral de kleinhandel organiseert één verspreiding per jaar in tegenstelling tot de grote winkelketens die voortaan iets meer betalen.

De belasting op motorbrandstoffen wordt ook aangepast aangezien die de laatste 25 jaar niet meer aangepast was.

Verantwoord financieel bestuur

"Deze bestuursploeg wilde een ambitieus investeringsprogramma en goede dienstverlening aan de burger realiseren, zonder de fiscale druk te laten stijgen, zegt burgemeester Jan Spooren. “In die zin past deze belastinghervorming in het efficiënte en verantwoorde financieel beleid dat we voor ogen hebben."


Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 28-12-17 • Uur: 07u28

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur