Huldenbergse burgers gehuldigd

HULDENBERG - 13-01-18 - Groen zet 4de pijlerorganisaties in bloemetjes

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen Huldenberg op vrijdag 12 januari werden Huldenbergse burgers gehuldigd die zich via een eigen project engageren in en voor het Zuiden. Ekimanyelo vzw en SOID vzw hebben hiervoor een Groene Pluim gekregen.

Hiermee zet Groen een persoon of organisatie in de schijnwerpers die zich op een bijzondere wijze inzet voor een groene, duurzame, sociale en warme samenleving.

Beide vzw’s gebruiken onderwijs als hefboom tegen armoede en voor een betere toekomst. Ekimanyelo is actief in Congo en SOID in Cambodja.

SOID vzw heeft zich als doel gesteld om de armoede in Cambodja te verminderen door het geven van gratis onderwijs aan arme kinderen zodat deze een betere toekomst zullen hebben dan hun ouders en dan zelf kunnen bijdragen tot een beter Cambodja.

SOID is een kleinschalig project in de sloppenwijken van Siem Reap (in de onmiddellijke buurt van de tempels van Angkor Wat), Cambodja. SOID bouwde een klein schooltje en geeft Kmer, rekenen, Engels, naai- en computerles aan 140 kinderen. De kinderen zijn te arm om naar de officiele school te gaan. Ze en hun families krijgen ook voedselhulp en medische hulp. Het onderwijzend personeel is Cambodjaans en het project wordt in Huldenberg reeds jarenlang gedragen door Jaak en Martine De Bois-De Keyser uit Loonbeek.

Ook Ekimanyelo gebruikt onderwijs als hefboom tegen armoede en voor een betere toekomst in de Democratische Republiek Congo. De vzw werd in 2013 opgericht en in september van hetzelfde jaar heeft het Complexe Scolaire d'Excellence K&L zijn deuren geopend. De school bevindt zich in Lodja, in de provincie Sankuru, centraal in Congo. Het gaat om een kleuter-, lagere en secundaire school, samen ongeveer 1500 leerlingen. Naast het hoofdproject zijn er twee plattelandsschooltjes op 50 km van Lodja. Meer initiatieven staan in de steigers. De projecten worden uitgebouwd door Congolezen in samenwerking met mensen uit Belgie. Meer bepaald Karl en Lut Bogaert uit Sint-Agatha-Rode.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 13-01-18 • Uur: 09u40

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Huldenberg

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur