Tervuren start met elektrisch autodelen

TERVUREN - 10-01-19 - Inwoners van Tervuren kunnen vanaf midden januari gebruik maken van twee elektrische deelwagens die zich in de ondergrondse parking aan de Markt en in de Hippolyte Boulengerlaan zullen bevinden. Op dinsdag 15 januari is er een infoavond met demonstratie waar de inwoners alle praktische informatie krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde wagen 90% van de tijd stilstaat. Kosten voor brandstof, onderhoud en verzekering swingen vaak de pan uit. Ook in gemeenten zoals Tervuren is er, zeker in het centrum, een grote parkeerdruk en verliezen zowel bewoners als bezoekers heel wat tijd met het zoeken naar een vrije parkeerplaats. Bovendien veroorzaakt het autoverkeer tot 50 % van de totale CO2-uitstoot.

Bram Peters, schepen van mobiliteit en milieu, is zeer blij met de start: “Tervuren is de eerste gemeente, niet stad, waar Cambio’s zullen staan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het ook hier zal werken. Minder parkeerdruk, goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.”

Voordelig autodelen

Het principe is eenvoudig: de elektrische deelwagen wordt door verschillende mensen gebruikt. De kosten voor het opladen, onderhoud en verzekering worden gedeeld waardoor ze maar een fractie betalen van wat een eigen wagen kost.

Bovendien zorgt één deelwagen ervoor dat er minder auto’s rondrijden. Meer plaats op de weg dus én een lagere parkeerdruk.

Personen die minder dan 7000 kilometer per jaar met een eigen wagen rijden en er niet hun woon-werkverplaatsing mee doen, besparen zo maar liefst 1100 euro per jaar.

Twee wagens ter beschikking op vaste plek

Twee elektrische wagens van het type Renault Zoë staan vanaf midden januari ter beschikking op twee vaste standplaatsen:

eentje aan de laadpaal in de ondergrondse parking aan de Markt en eentje aan de laadpaal in de Hippolyte Boulengerlaan.

“Als blijkt dat de deelwagens veel gebruikt worden, kan het systeem uitgebreid worden naar andere locaties en/of deelgemeenten,” voegt Bram Peters, bevoegde schepen, eraan toe.

Cambio-leden reserveren een van de wagens via de Cambio-app, via de telefoon of online, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Infoavond op 15 januari

De gemeente organiseert op dinsdag 15 januari om 20 uur een infoavond voor de bevolking in de raadzaal van het administratief centrum De Zevenster. Inwoners krijgen er alle informatie en er is een korte demo in de ondergrondse parking:

hoe werkt het laden, waar moet ik op letten als ik met een elektrische wagen rijd,…?

De infosessie is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht. Wie interesse heeft, stuurt een mail naar medewerker.milieu@tervuren.be.

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 10-01-19 • Uur: 13u50

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Tervuren

Laatste berichten

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur