De bib blijft hip

HOEILAART - 01-02-19 - Resultaten van het gebruikersonderzoek BIB2018
voor Bib Hoeilaart

HOEILAART - De bibliotheek saai? Ja, volgens 0,5 % van de 217 klanten van de Hoeilaartse bib die meewerkten aan het gebruikersonderzoek. 85 % vindt de bib uitnodigend, een plek waar ze naartoe gaan omdat het een aangename omgeving is, om wat rond te kijken en iets te lezen. De bib is in de eerste plek een ontmoetingsplek geworden, en daarnaast ook nog steeds een belangrijke bron van informatie en materialen om te lezen, te kijken, te luisteren …

De collectie blijft de spil
Met dit resultaat wijkt de bib van Hoeilaart niet af van de Vlaamse tendens. Ondanks de digitale media en streamingdiensten gaan bezoekers frequenter naar de bib, blijven ze langer en blijft alles rond de collectie draaien. Vooral boeken zijn nog steeds populair: 99,50 % ontleent ze! Bijna de helft van de gebruikers ontleent wel eens een DVD. En 36 % maakt gebruik van de kranten en tijdschriften. Strips doen het bijzonder goed in deze Nero-gemeente. En de nog jonge e-boekencollectie wordt ontleend door 13 % van de gebruikers die meewerkten aan het onderzoek.

Wat de populairste genres betreft, sluit de smaak van onze lezers eerder aan bij het Vlaamse gemiddelde dan bij dat van gelijkaardige (dus kleine) bibliotheken: thrillers (42 %), literaire werken (21 %) en romantische verhalen (21%) doen het heel goed. Bij de non-fictie scoren vooral reisgidsen (22 %), doe-boeken (17 %) en kunst, cultuur & geschiedenis (15 %). Opvallend zijn de scores voor anderstalige boeken (13 % in Hoeilaart tegenover 4,8 % in gelijkaardige bibliotheken) en materiaal om Nederlands te leren (2,7 % tegenover 0,4 %). Die verraden dat een deel van de anderstalige Hoeilanders zijn weg naar de bib vindt, en dat er blijvend hierop moet ingezet worden.

Prima rapport
Zoals in de rest van Vlaanderen krijgt de bib van Hoeilaart heel goede punten voor de aanwezigheid, beschikbaarheid en vindbaarheid van de collectie (86 %), voor de dienstverlening door het personeel (94 %), en de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van het gebouw (99 %).

Ondanks de tevreden klanten zijn er toch belangrijke verbeterpunten. Uit het rapport blijkt dat de komende jaren meer zal moeten ingezet worden op de ondersteuning van de mensen die hulp nodig hebben bij computer en digitale media.
Een uitbreiding van de dienstverlening buiten de huidige openingsuren staat ook op de agenda. 20 % van de gebruikers (tegenover 11 % in gelijkaardige bibliotheken) is niet tevreden met de huidige openingstijden.
En ten slotte, wanneer de bib binnen twee jaar overstapt naar een nieuw bibliotheeksysteem zal ze haar huisregels nog beter afstemmen op de Vlaamse standaard, onder andere wat betreft de uitleentermijn.

Meer resultaten op www.hoeilaart.be/bib


Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 01-02-19 • Uur: 13u38

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Hoeilaart

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur