Klaar voor de paddentrek

OVERIJSE - 15-02-19 - Vanaf 15 februari neemt de gemeente Overijse enkele maatregelen om de dieren te helpen bij hun jaarlijkse trek

Padden, kikkers en andere amfibieën ontwaken binnenkort uit hun winterslaap en trekken naar hun poel om zich voort te planten. Vrijwilligers zorgen ervoor dat ze die tocht veilig kunnen voltooien. In de drie à vier weken dat de paddentrek duurt, zetten ze ongeveer 2000 amfibieën over.

De dieren komen praktisch gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken dan massaal naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om hun eieren af te zetten en te bevruchten. In Overijse zijn de bekendste trekkers de gewone pad, de bruine kikker en een aantal salamanders, waaronder de zeldzame vinpootsalamander. Maar de dieren bewegen zich erg langzaam voort, waardoor er zeer veel slachtoffers vallen bij het oversteken van verkeerswegen. Ook de vrijwilligers zijn kwetsbaar tijdens het overzetten.

Vanaf 15 februari neemt onze gemeente daarom enkele maatregelen om de dieren en de vrijwilligers tijdens de grote oversteek te beschermen:

- Aangepaste snelheid
Tijdens de trek is de maximumsnelheid tot 30 kilometer per uur beperkt in de volgende straten: Abstraat, Hagaard, Kaalheide, Kouterstraat, Lanestraat, Lindaal, Sparrenlaan, Vorststraat en Zwanenlaan.

- Straten afsluiten
Enkele straten worden op sommige momenten helemaal afgesloten voor het verkeer: Zwanenlaan (tussen Kouterstraat en Flamingohof) en de Zagerijstraat.

Langs de kant van de weg in de Bergstraat, op de Dreef en de Frans Verbeekstraat worden tot slot waarschuwingsborden geplaatst. Wees als chauffeur extra waakzaam tijdens deze periode.

Help mee aan de paddenoverzet!

Al jaren zetten vrijwilligers zich in voor het veilig overzetten van duizenden amfibieën. Wil jij ook een handje helpen? Neem dan contact op met vzw Krossers via 0492 58 34 77 of info@krossers.org.
Meer info vind je ook op www.facebook.com/krossersVZW

Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 15-02-19 • Uur: 15u56

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Overijse

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur