Beter sorteren en meer besparen

HOEILAART - 30-06-19 - De gemeenteraad van Hoeilaart keurde op 24 juni het voorstel van de intercommunale Interrand goed om in Hoeilaart, Overijse en Tervuren de volumes en prijzen van een aantal huisvuilzakken aan te passen.

AANPASSINGEN
Voortaan zullen er voor het restafval een kleine zak van 30 liter en een grotere van 50 liter te koop zijn, voor respectievelijk 1 en 1,70 euro per zak. Ze vervangen de zakken van 35 en 70 liter van 1 en 2 euro.

Voor het gft-afval zullen er drie formaten vuilzaken te verkrijgen zijn: 20, 40 en 60 liter aan 30, 60 en 90 cent per zak. Ze vervangen de zakken van 35 en 70 liter en zullen vervaardigd zijn uit sterkere, gebruiksvriendelijkere en composteerbare bioplastic (in plaats van krafpapier).

Het formaat en de prijs van de roze zak (25 cent) en de pmd-zak (12 cent) veranderen niet.

ZWARE RESTAFVALZAKKEN
“Door de invoering van de roze vuilzak voor zachte plastiek, is het gemiddelde gewicht van de beige restafvalzak opmerkelijk gestegen”, zegt schepen Eva De Bleeker. “Op zich is dat goed nieuws, want dat wil zeggen dat de inwoners goed sorteren. Maar het zorgt er ook voor dat de vuilnisophalers zwaardere zakken moeten tillen. Ook de gevulde gft- zak, zeker het huidige model van 70 liter, kan enorm zwaar zijn.”

Nu het contract met de leverancier van de vuilzakken ten einde loopt, achtte Interrand het een geschikt moment om de problematiek van de zware zakken aan te pakken. Daarnaast werd ook beslist om de prijs per liter restafval aan te passen aan de toenemende kosten voor de verwerking van restafval en zo het principe van ‘de vervuiler betaalt’ toe passen.

GOED SORTEREN LOONT!
Anderzijds blijft de kostprijs van de zakken voor de recycleerbare fracties (pmd, gft en zachte plastics) ongewijzigd en laag.

“Op die manier zal recycleren nog meer lonen en zullen de burgers verder aangespoord worden om het recycleerbare afval uit de restafval te houden”, aldus Eva De Bleeker. “We zien dat vandaag nog te veel papier, plastiek en etensresten bij het restafval belanden, die kunnen er allemaal uit geweerd worden. Dat zal zorgen voor veel minder restafval en een besparing op de aankoop van restafvalzakken.”

“Wie goed sorteert, zal aanzienlijk minder betalen voor zijn huisvuilophaling”, zegt schepen Eva De Bleeker nog. “Waar je een aantal jaar geleden als doorsnee gezin wekelijks steevast een grote volle restafvalzak had, heeft een gezin dat goed sorteert ondertussen genoeg aan een kleine restafvalzak, sommigen zelfs aan één om de twee weken! Wat men uit het restafval kan sorteren, wordt immers gratis (papier en karton) of in veel goedkopere zakken opgehaald. Voortaan mogen ook etensresten in de gft-zak, dus nog minder restafval en minder kosten!”

Meer informatie over de nieuwe zakken zal nog volgen. Wat in welke zak hoort, wordt uit de doeken gedaan op www.interrand.be/afvalophaling/afval-thuis-sorteren.


Print      E-mail      Bekijk het fotoalbum          

Datum: 30-06-19 • Uur: 12u15

Auteur: Marc • Mail de auteur

Lokaal nieuws uit Hoeilaart

Agenda Hoofdpunten Politiek Sport Cultuur