150 jaar druiventeelt

Druivengemeenten Overijse, Tervuren, Hoeilaart en Huldenberg en vereniging De Sterredruif slaan deze zomer de handen in elkaar om de 150ste verjaardag van de druiventeelt uitbundig te vieren. Met het Zoniënwoud, het glooiende landschap en zijn cultureel erfgoed is de Druivenstreek een streek met pit. Het project “150 Zoete Zomers” verwent inwoners en bezoekers echter nóg meer. 150 Zoete Zomers loopt van 19 juni tot 22 oktober en omvat een kunstroute en kunstcatalogus, een openlucht fototentoonstelling, een toffe fotozoektocht én een koffietafelboek met foto’s over de regio. En dat allemaal in de Groene Gordel en het Dijleland. Dat is kunst, cultuur én natuur. Of... drie druiven in één klap.
Bij de 150ste verjaardag van de teelt onder glas trekt de organisatie voluit de kaart van kunst en cultuur.
Route Royal: een kunstroute in het groen
De kunstroute “Route Royal” is dé gelegenheid om te ontdekken hoe kunstenaars tegen de druiventeelt aankijken. Meer dan 20 professionele kunstenaars stellen tentoon bij druiventelers, op historische en toeristische plekken in de druivengemeenten. De kunstenaars creëren hun werken onder leiding van curator Tjerrie Verhellen. Zo schildert Ward Lernout een muurschildering bij Soniën, de wijnkelders en druivenserres van Pips en Filip Luppens. De lusvormige kunstroute laat de bezoeker genieten van kunst én proeven van al het moois dat de Druivenstreek te bieden heeft.
Met de bijhorende kunstcatalogus kan de bezoeker nog héél lang nagenieten van zijn kunstige uitstap in de Druivenstreek. Te koop voor 5 euro bij de toeristische diensten, bezoekerscentrum Dru!f en bij de deelnemende serristen.
De Druivenstreek verrassend in beeld
In een bijzonder fotoboek brengt reportagefotograaf Koen Liekens de Druivenstreek op een verrassende manier in beeld. Met een scherpe blik en oog voor detail gaat hij op pad. Het resultaat? Een artistiek fotoboek met een verfrissende kijk op verborgen plekjes, leuke anekdotes en markante mensen. In het boek spelen foto’s van landschap, natuur en architectuur de hoofdrol. Of interessante projecten zoals de renovatie van het Afrikamuseum in Tervuren. Maar ook de teelt onder glas komt breed in beeld.

Het kunstproject Route Royal gaat van start op de “eerste knip” in Hoeilaart op 10 juli en sluit af op 4 oktober tijdens de druivenfeesten in Huldenberg.Deze artistieke route kan te voet, met de fiets of met de wagen worden bezocht. Een handige kaart biedt een overzicht van alle locaties en de kunstenaars.
Het fotoboek over de Druivenstreek wordt gelanceerd op 22 oktober 2015.
Website: www.routeroyal.be

Rubriek: Cultuur • Grondgebied: Overijse

Datum: 14-07-15 • Uur: 06u32 • Reporter: Marc • E-mail: marc@nieuwsclub.be

Bron: http://www.nieuwsclub.be